АСОЦІАЦІЯ АГЕНЦІЙ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ
NATIONAL ASSOCIATION OF REGIONAL DEVELOPMENT AGENCIES
 
Розширений пошук
 
   Головний ЗаголовокУкраїнськаАнглійськаДомашня СторінкаКарта СайтуПошукКонтактна інформація
 Головне Меню
 Новини
 ::: новини регіонального розвитку ЄС :::
10.03.2005   ::: новини регіонального розвитку ЄС :::

Регіони за ріст і нові робочі місця

 

(03 березня 2005)  Комісар Данута Хубнер запросила сьогодні до Брюселю 500 обраних представників регіонів та експертів з регіональної політики для обговорення того, як регіони можуть сприяти підвищенню конкурентноспроможності економіки ЄС.

Також серед присутніх на конференції були Президент Європейської Комісії, Хосе Мануель Бароссо (Jose Manuel Barroso), віце-президент Європейського Парламенту, Аледжо Відал-Куадрас Рока (Alejo Vidal-Quadras Roca), та Ніколас Шмідт (Nicolas Schmit), Міністр закордонних справ та проблем імміграції, представники Люксембурзької Президії Ради ЄС. Європейська Комісія нещодавно запропонувала формат „нового партнерства”, який передбачає дій ЄС для  прискорення розвитку у регіонах та створенню нових робочих місць.

 

 

 

Регіони знань

 

(28 лютого 2005) Нещодавно опублікована брошура Генерального Директорату з досліджень повідомляє про першу проект в рамках програми „Регіони знань”  під назвою KnowReg. Проект KnowReg було започатковано в серпні 2003 р. із бюджетом у 2.5 мільйони Євро.

 

Цілі KnowReg полягають у залученні регіональних та місцевих учасників до розробки освітніх проектів та наукових підходів із регіонального розвитку, які базується на знаннях (knowledge-based). Брошура стисло описує 14 проектів KnowReg між майже 70 регіонами в наступних напрямках: аудит технологій та бачення майбутнього регіонів; університети та регіональний розвиток, інші.

 

Лізбон та регіони: нова сторінка вебсайту

http://europa.eu.int/comm/regional_policy/themes/lisbon/lisbon_en.htm


(16 лютого 2005) Нова сторінка про Лізбонську стратегію та  роль, що відіграють регіони та регіональна політика була нещодавно додана до міні-сайту під назвою „Лізбонська Стратегія Європейської Комісії”.

 

Цілі Лізбонської стратегії та Структурних фондів у значній мірі співпадають. Економічний ріст це загальна ціль, яка у контексті регіональних програм означає забазпечення досягнення спільної думки між країнами-членами та регіонами. Нова сторінка „Регіональна Політика та Лізбонська Стратегія”  містить в собі всю важливу інформацію, зокрема про ключових осіб, навчання, семінари та публікації на цю тему.

 

Регіональна Політика та Лізбонська Стратегія

 

В сучасному економічному контексті, забезпечення регіональної та місцевої конкурентноспроможності є головною метою ЄС, щоб в майбутньому вирішити наступні проблема: значні соціально-економічні диспропорції після розширення ЄС, реструктуризація, спричинена глобалізацією, технологічна революція, розширення економіки і суспільства, які базуються на знаннях, старіння населення Європи та підвищений рівень імміграції.

 

Для реалізації очікувань своїх громадян, Лізбонська та Гьотеньурзька  Ради ЄС розробили широку стратегію росту конкурентноспроможності ЄС та досягнення сталого росту. Відповідно, в період дії програми 2000-2006 рр., різноманітні інструменти політики співпраці – головним чином Структурні Фонди – сприяють, прямо чи непрямо, реалізації Лізбонської стратегії. Вони матимуть вагомий вплив на конкурентноздатність регіонів та допоможуть досягти суттєвих покращень умов життя своїх громадян.

 

Фінансові потоки, що утворюються в процесі політики співпраці становитимуть близько третини росту ВВП у найбідніших з регіонів. Крім цього цього, додаткове фінансування Структурними Фондами матиме сприятливий ефект на фактори, що лежать в основі регіональної конкурентноздатності і спричинить тривалий та належний розвиток економіки.

 

На противагу зробленим спробам та досягнутому прогресу, багато чого треба буде ще зробити, щоб підтримувати реіональну конкурентноздатність і робота, безперечно, не буде завершена по закінченню строку дії Громадських програм у 2006 році.

 

Політика співпраці у всіх вимірах має розглядатися як невідємна частина Лізбонського процесу. 2 лютого 2005 р., Європейська Комісія презентувала оновлену стратегію ЄС із досягнення росту економіки та створення нових робочих місць. Мета стратегії полягає у наданні нового поштовху Лізбонській Програмі дій – програмі економічного реформування ЄС з 2000 р. Іншими словами, політика співпраці повинна об’єднати цілі Лізбонської та Гьотенбурзької стратегій і стати ключовим засобом їх реалізації через національні та регіональні програми розвитку. 14 лютого 2004 р. Європейська Комісія прийняла законопроект по реформуванню політики співпраці на період 2007-2013 рр. Цілями програми буде підвищення конкурентоспроможності та розвитку у розширеному ЄС.

 

ЄС потребує надійну та амбіційну регіональну політику, яка охопить всі регіони і яка буде продовжувати функціонувати важіль розвитку на території всього розширеного ЄС.  

 


Стратегію сталого розвитку буде оновлено

 

(14 лютого 2005) 9 лютого, Європейська Комісія ухвалила новий ряд директив з розгляду Стратегії сталого розвитку ЄС, яка була відома як Гьотенбурзька стратегія з 2001 р.

 

У своєму повідомленні Комісія описує прогрес досягнутий з 2001 р. і висловлює  ідеї щодо першого перегляду Стратегії сталого розвитку. Після консультацій та конференції, які пройдуть 14 та 15 квітня, Комісія представить відповідне Послання до Парламенту та Ради ЄС згодом у 2005 р.  

 

www.narda.org.ua
 Реєстрація

 Підписка
 
 Стратегічні програми ААРРУ

 Запровадження сучасної державної регіональної політики в Україні
 Розвиток всеукраїнської мережі експертів та фахівців з регіонального розвитку
 Pозроблення і впровадження нової моделі агенції регіонального розвитку
 Залучення іноземних інвестицій в регіони
 Розвиток малого та середнього бізнесу в Україні
 Розвиток сільських територій

 Регіональний розвиток у ЄС

ААРРУ активно відслідковує важливі новини і події у регіональному розвитку Європейського Союзу

Новини регіонального розвитку в Європейському Союзі

Глосарій основних термінів Європейського Союзу

ГЛОСАРІЙ українською і англійською мовами

 Географія відвідувачів сайту
Locations of visitors to this page